Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

"Είμαστε οι... χαλυβουργοί της Α.Ε.Κ."!!!


Η Συντονιστική Επιτροπή των "Πειρατών του Ονείρου" αναρτά τη συνέντευξη που έδωσε σήμερα στον  ραδιοφωνικό σταθμό "Sentra" και στην δημοσιογράφο Αλέκα Ζουμή, ο εκ των ιστορικών ιδρυτών του club μας "Μόργκαν" και που απηχεί, φυσικά, απόλυτα τη συλλογική μας άποψη και στάση.
Ιδού ΟΛΟ το περιεχόμενο της συνέντευξης (ερωτήσεις και απαντήσεις) :

Ο «Μόργκαν», ιδρυτικό μέλος του συνδέσμου φιλάθλων ΑΕΚ, «Πειρατές του Ονείρου», ο οποίος μάλιστα έχει διατελέσει και μέλος του Δ.Σ της Ερασιτεχνικής για τρία χρόνια, μίλησε στον Sentra 103.3 για την επίσκεψη του συνδέσμου στους απεργούς της Χαλυβουργίας αλλά και την ΑΕΚ. Αναφέρθηκε, παράλληλα, στην «Φλόγα», ενώ για την «Ενωση» μίλησε για την 6χρονη πλέον αποχή που κάνουν οι «Πειρατές του Ονείρου» από το γήπεδο, περιμένοντας «καθαρό τοπίο και αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος».
Αναλυτικά, οι δηλώσεις του:


-Ερώτηση: H εκπομπή αναφέρθηκε στο σημείωμα και τα χρήματα που αφήσατε στους απεργούς χαλυβουργούς που απεργούν για 48 συνεχόμενη μέρα. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να προβείτε σε αυτή την κίνηση;

-Απάντηση: «Ηταν μια συνειδητή και συλλογική απόφαση του συνδέσμου, να πραγματοποιήσουμε αυτή την κίνηση αλληλεγγύης. Πήγαμε στο εργοστάσιο για να συμπαρασταθούμε και ηθικά αλλά και υλικά στους αγωνιζόμενους εργάτες και προσφέραμε αυτό το μικρό συμβολικό ποσό που συγκεντρώσαμε μεταξύ μας (σ.σ 200 ευρώ). Θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι οι χαλυβουργοί είναι άνθρωποι της πιο σκληρής βιοπάλης. Δουλεύουν σε συνθήκες που θυμίζουν πραγματικά την κόλαση του Δάντη, μέσα στην καυτή λάβα από το λιωμένο σίδερο, μέσα στην εφιαλτική ζέστη και με τα εργατικά ατυχήματα που συνεχώς καταγγέλλουν και οι ίδιοι. Όλα αυτά τους κατατάσσουν στους πιο σκληρά εργαζόμενους. Είναι αυτό που λέμε ότι βγάζουν με αίμα το ψωμί τους ή όπως λέει και το τραγούδι του  Νταλάρα "λιώνουν τα νιάτα μας στη βιοπάλη"! Αυτοί ακριβώς οι άνθρωποι απεργούν κόντρα στις μαζικές απολύσεις και στην ισοπέδωση των δικαιωμάτων γενικότερα. Και είναι πραγματικά εξοργιστικό ότι σε αυτούς που παράγουν τον κοινωνικό πλούτο με κόπο και θυσίες να τους ζητείται  κι’ από πάνω να αποδεχτούν να δουλεύουν για λίγα ψίχουλα ή με μισά ωράρια, να τους απολύουν κλπ. Μάλιστα την μέρα που πήγαμε στο εργοστάσιο, στις 3 Δεκέμβρη, μάθαμε ότι  είχαν γίνει άλλες 16 απολύσεις».


-Ερώτηση: Η αντίδραση των απεργών ποια ήταν Μόργκαν;

-Απάντηση: «Ηταν πραγματικά πολύ συγκινητική η όλη συνάντηση. Οι άνθρωποι ήταν στην Πύλη. Δεν ήμασταν βέβαια οι μόνοι. Τους επισκέπτονται πάρα πολύς κόσμος, φανταστείτε ότι έρχονται σχολεία με μια χούφτα κέρματα! Είδαμε και το πανό της Hasta La Victoria Siempre, η οποία είναι ομάδα αλληλεγγύης παλαιμάχων ποδοσφαιριστών και καλλιτεχνών, που έδωσαν μάλιστα και έναν ποδοσφαιρικό αγώνα για την ενίσχυση των απεργών. 0ι φίλαθλοι κατανοούν και οι ίδιοι ότι δεν είναι "μονοδιάστατοι". Είμαστε και εμείς εργαζόμενοι, είμαστε φοιτητές, είμαστε άνεργοι, όπως όλος ο κόσμος. Κι εμείς ζυμωνόμαστε μέσα στην κοινωνία, βιώνουμε τα προβλήματα και γι’ αυτό κάναμε αυτή την κίνηση που πιστεύαμε και βρεθήκαμε εκεί. Το κυριότερο είναι ότι ο αγώνας των χαλυβουργών μας εμπνέει και εμάς ως εργαζόμενους. Είναι απίστευτο ότι 50 μέρες αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται σε απεργία και είναι ανυποχώρητοι βαδίζοντας σε έναν περήφανο δρόμο που δείχνει τελικά με ποιο τρόπο οι εργαζόμενοι θα αρνηθούν να γίνουν οι σκλάβοι του 21ου αιώνα, γιατί αυτό ετοιμάζουν για όλους μας. Αν οι χαλυβουργοί επιστρέψουν με ψηλά το κεφάλι αυτό σημαίνει ότι μαζί τους θα έχουμε κερδίσει όλοι. Αν χάσουν, τότε όλα όσα θέλουν να εφαρμόσουν στους χαλυβουργούς θα λειτουργήσουν πιλοτικά και για τους άλλους κλάδους. Θα ζήσουμε εργασιακό μεσαίωνα, γι αυτό πρέπει να τους στηρίξουμε όλοι, όσο μπορεί ο καθένας, στο μέτρο των δυνάμεών του και με ότι τρόπο μπορούμε.


-Ερώτηση : Όμως η επίσκεψη στους χαλυβουργούς δεν ήταν η μοναδική «κοινωνική» δραστηριότητα που κάνει ο Σύνδεσμος των “Πειρατών του Ονείρου”. Γνωρίζουμε ότι δραστηριοποιήστε και σε άλλα κοινωνικά ζητήματα και μάλιστα συμβάλλετε στην προσπάθεια που κάνει χρόνια η “Φλόγα” που είναι ο Σύλλογος παιδιών με καρκίνο. 

-Απάντηση : «Γνωρίζεις πολύ καλά ότι δεν βγαίνουμε πολύ συχνά στα λεγόμενα ΜΜΕ ούτε γινόμαστε  μαϊντανοί αυτών των μέσων. Αυτή είναι η δική μας θέση και την τηρούμε. Το αν, ενίοτε, δεχόμαστε να μιλήσουμε για κάποια πράγματα (και αισθανόμαστε ταυτόχρονα και κάπως άσχημα γιατί δεν είμαστε οι μόνοι, υπάρχουν και άλλοι πολλοί που πολλές φορές δεν ακούγονται) είναι γιατί θα πρέπει να αναδεικνύονται κάποιες πρωτοβουλίες, οποιοσδήποτε και αν τις αναλαμβάνει, για να υπάρχει το λεγόμενο κέντρισμα, ώστε να συμμετάσχουν και άλλοι. Η "Φλόγα" είναι σύλλογος γονέων με παιδιά που πάσχουν από καρκίνο. Εχει δημιουργήσει έναν καταπληκτικό ξενώνα φιλοξενίας των παιδιών και των οικογενειών τους στο Γουδή και αξίζει να πάτε, όσοι φίλοι θέλετε, για να δείτε τι τεράστιο έργο που προσφέρει η "Φλόγα", για να δείτε και τον Ξενώνα των παιδιών. Πολλές φορές τα μάτια είναι ο πιο αδιάψευστος μάρτυρας. Τα παιδιά αυτά δίνουν την πιο ιερή μάχη, που είναι αυτή της ζωής! Να τονίσω ότι δεν είναι ελεημοσύνη, είναι κοινωνική αλληλεγγύη. Αν δεν υπήρχε η κοινωνική αλληλεγγύη δεν θα υπήρχαν στέρεοι δεσμοί μεταξύ των ανθρώπων, Άλλωστε, τα παιδιά όλου του κόσμου είναι και δικά μας παιδιά, μην το ξεχνάμε αυτό. Υπάρχει και λογαριασμός της ίδιας της "Φλόγας" για όσους θέλουν να συμβάλουν. Οι δεσμοί αγάπης με την "Φλόγα" υφίστανται εδώ και κάποια χρόνια, από το 2006, όπου από το υστέρημά μας συγκεντρώνουμε κάθε τόσο κάποια χρήματα, τα οποία παραδίδουμε στην πρόεδρο κ. Τρυφωνίδου, στα χέρια των ίδιων των ανθρώπων και βέβαια επισκεπτόμαστε και τα παιδιά. Εχουμε κουβεντιάσει και για έναν μελλοντικό ποδοσφαιρικό αγώνα αλληλεγγύης μαζί με την ομάδα της "Φλόγας" που έχουν δημιουργήσει αποθεραπευμένα παιδιά μαζί με εργαζόμενους του Συλλόγου. Αυτοί οι άνθρωποι είναι μαχητές της ζωής!».

-Eρώτηση: Να περάσουμε και λίγο στην ΑΕΚ, να μας κάνεις ένα σχόλιο. Είναι πρόκληση όπως αντιλαμβάνεσαι. Κατ΄αρχάς βρίσκεστε στον 6 χρόνο αποχής από το γήπεδο ως “Πειρατές του Ονείρου”. Ακούγεται πολύ παράξενο και εγώ προσωπικά απορώ πως αντέχετε!  
-Aπάντηση: «Ακούγεται παράξενο ε;. Είμαστε "οι… χαλυβουργοί της ΑΕΚ" !!! Πέστο κι έτσι. Κοιτάξτε: απέχουμε όχι μόνο εμείς, αλλά χιλιάδες ΑΕΚτζήδες και αυτό είναι μια έμπρακτη εκδήλωση διαμαρτυρίας απέναντι σε ένα καθεστώς -αυτό που λέμε εμείς του 2004- που ξεκίνησε από τον τέως πρόεδρο και την παρέα του και οδήγησε την ΑΕΚ ξανά σε βαθιά αδιέξοδα. Η αποχή είναι μια μορφή πίεσης.  Και έχει ξεκάθαρο στόχο: να απαλλαγούμε μια για πάντα από αυτούς. Δεν είναι μόνο ότι μας προκαλεί απέχθεια και αποστροφή αυτό το σύστημα που κρατάει αιχμάλωτη την ΑΕΚ και την διέλυσε, ούτε ότι απλά περιφρονούμε με την στάση μας αυτό το συγκεκριμένο το στάτους κβο. Η αποχή έχει δύο σκέλη: Πρώτον, ότι δεν νομιμοποιούμε με την παρουσία μας αυτή την νοσηρή κατάσταση που ρήμαξε την ΑΕΚ και δεύτερον αρνούμαστε να τους στηρίξουμε οικονομικά. Μέχρι να φύγουν! Δεν υπάρχει συμβιβασμός και δεν κάνουμε βήμα πίσω σε αυτό! Η ΑΕΚ είναι η μεγάλη μας αγάπη. Είμαστε περήφανοι που είμαστε οπαδοί της ομάδας της τιμημένης προσφυγιάς με όλους τους συμβολισμούς που κουβαλάει αυτή η ιδιότητα και από μικρά παιδιά είμαστε δίπλα της. Εχουμε ζήσει μεγάλες στιγμές θριάμβων, αλλά ειδικά από το 2004 και μετά, με όλους αυτούς που κυβερνούν, η ομάδα έχει περιέλθει σε απαξίωση και μιζέρια. Γιατί; Γιατί της στέρησαν τον πρωταγωνιστικό της ρόλο. Γιατί η ΑΕΚ είναι ομάδα που από την ιστορία της πρέπει να πρωταγωνιστεί. Δεν είναι ένας θλιβερός κομπάρσος που την έχουν καταντήσει κάποιοι ψευτοσωτήρες.

-Ερώτηση: Πιστεύεις ότι μπορεί αυτή η διοίκηση της ΑΕΚ να βρει έναν επενδυτή αξιόπιστο και έτσι όπως θα πρέπει να είναι κάποιος για να επενδύσει την ΑΕΚ και να την φέρει εκεί όπου ονειρεύεται ο κόσμος της:
-Απάντηση: Θα στο πω κάπως αλλιώς, για να καταλάβεις πως το σκεφτόμαστε! Η ΑΕΚ θυμίζει σε πολλά την Ελλάδα, όσο και αν αυτό που λέω κάπως προκαλεί. Δηλαδή:  Όπως την Ελλάδα κάποιοι την οδήγησαν στην χρεοκοπία και στα νύχια όλων αυτών των διεθνών τοκογλύφων και οδήγησαν και τον λαό στη ανέχεια και την φτώχεια και τώρα-αν είναι δυνατόν-  μας ζητάνε αυτοί οι ίδιοι που έφεραν τη χώρα ως εδώ να τους πιστέψουμε ότι δήθεν θα μας σώσουν, ΕΤΣΙ κάπως και κατ' αναλογία συμβαίνει και με την ΑΕΚ . Ολοι αυτοί οι ψευτομεσσίες και ψευτοευεργέτες του τέως προέδρου και της παρέας του  που πούλησαν ψεύτικη ελπίδα στον κόσμο, φόρτωσαν ξανά την ΑΕΚ με χρέη και υποθήκες, σαμποτάρισαν –κι αυτό είναι το σπουδαιότερο– την ανοικοδόμηση του γηπέδου στην Νέα Φιλαδέλφεια όλα τα προηγούμενα χρόνια, σαμποτάρισαν την πρόταση του Μελισσανίδη, σαμποτάρισαν τις προσπάθειες του Ανατολιωτάκη, τους αγώνες του κόσμου της ΑΕΚ και επιπλέον διέρρηξαν και τη χημεία του λαού της ΑΕΚ με την ομάδα με διώξεις και κατασκευασμένες μηνύσεις εναντίον συνδεσμιτών που τολμούσαν να αντισταθούν στις επιδιώξεις τους. Και αυτοί οι ίδιοι μας ζητάνε σήμερα να τους πιστέψουμε ότι θα μας σώσουν. Ε, δεν τους πιστεύουμε. Ας πληρώσουν καλύτερα τα χρέη τους και να φύγουν αύριο το πρωί, τα χρέη αυτά που εκείνοι δημιούργησαν. Για να μην ξεχνάμε, υπήρξε και ένας διαχειριστικός οικονομικός έλεγχος που έβγαλε "σημεία και τέρατα". Υπόψιν, τα... "σημεία και τέρατα" και το περίφημο... "φάγανε φάγανε φάγανε" τα είχαν πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες, δεν είναι δικά μας λόγια».

-Eρώτηση : Και η επόμενη μέρα;
-Απάντηση: «Κατ΄αρχάς, θα πρέπει να δούμε τι απέγινε αυτός ο διαχειριστικός έλεγχος, επιμένουμε! Θα αποδοθούν ποτέ ευθύνες για όσους περνάνε, ζημιώνουν κι αφήνουν πίσω συντρίμμια; Πως θα γίνει δηλαδή: Ζητάνε κάθε τόσο από τον κόσμο της ΑΕΚ στήριξη και λεφτά, αλλά ο κόσμος που μας επισκέπτεται και μιλάμε καθημερινά, σαν  συνδεσμίτες που είμαστε,  εκείνο που μας ρωτάει είναι το εξής:  "τι απέγιναν τόσα εκατομμύρια που βάλαμε όλα αυτά τα χρόνια και που τα διαχειρίστηκε ο τέως και μια παρέα και μας πουλούσαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες για την μεγάλη ΑΕΚ, την εξυγίανση, και φτάσαμε σήμερα πάλι σε ένα χάλι να είναι μέχρι και οι παίκτες και οι εργαζόμενοι της ΑΕΚ απλήρωτοι. Ας πληρώσουν, λοιπόν, τις ζημιές εκείνοι που τις δημιούργησαν-και λεφτά και παχουλά πορτοφολάκια έχουν-και αν αρνηθούν να παρέμβει το κράτος να ασκήσει έλεγχο, να αποδώσει ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν". Γιατί ο κόσμος της ΑΕΚ δεν χρωστάει τίποτε και σε κανέναν! Και αν γίνουν αυτά και πληρωθούν τα χρέη, να είστε βέβαιοι ότι τότε θα ανοίξει ο δρόμος για να μπουν στην ΑΕΚ επενδυτές. Και επενδυτές που δεν θα πληρώνουν σπασμένα και παλιές αμαρτίες άλλων, μα επιτέλους για να επενδυθούν στην ΑΕΚ. Διότι, αυτό είναι που μας ενδιαφέρει, να δούμε κάποτε την ομάδα ισχυρή. Καθαρό τοπίο στην ΑΕΚ, αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος και μην ξεχνάτε το σπουδαιότερο, αυτό που πρέπει να είναι ο στρατηγικός, ο μεγάλος μας στόχος, που πολέμησε η φαιδρή παρέα του 2004: Tο γήπεδό μας στη Νέα Φιλαδέλφεια! Και που ιδιοκτησιακά να ανήκει στην ΑΕΚ, στο σωματείο της ΑΕΚ και όχι σε πιθανές εταιρίες τρίτων που θα το εκμεταλλεύονται. Αυτές είναι οι απόψεις μας, που ασχέτως αν σήμερα εδώ σε αυτή τη συνέντευξη τυγχάνει να τις εκφράζω εγώ, εντούτοις αποτελούν συλλογική θέση των Πειρατών του Ονείρου».